.

Referat af årsmødet med Grundejerforeninger og Bylaug.

Lørdag den 1. juni 1991.

Deltagere:

Fra helårsgrundejerforeninger/Bylaug: 12 repræsentanter.
Fra sommerhusgrundejerforeninger: 16 repræsentanter.

Fra kommunalbestyrelsen:

Svend Madsen, Borgmester,
Egon Larsen, fmd. for socialudvalget,
Flemmning Damgaard Larsen, fmd. for teknisk udvalg,
Birthe Krag Sørensen, fmd. for kulturelt udvalg,
Michael B. Hansen.

Fra administrationen:

Ivar Eliassen

1) Borgmesteren bød velkommen.

2) Borgmesteren berørte følgende emner i sin beretning

  • Kommunens Økonomi. Den Økonomiske situation for kommunen ser dyster ud bl.a. fordi skalainkomsterne er 10 mill. mindre end forventet.
  • Beskæftigelse af unge. Der er skaffet beskæftigelse til 24 unge i privat virksomhed, 21 i offentlig virksomhed og undersøgelser for beskæftigelse af yderligere 16 unge er igang.
  • Erhverv. Beklageligvis ligger salg af erhvervsgrunde meget stille. Kommunens omkostningspolitik for etablerings- og driftsomkostninger til erhvervene er meget venlig og kan sagtens konkurrere med andre kommuner.
  • Turisme. Kommunalbestyrelsen har besluttet at Bramsnæs tilknyttes Roskilde. Morten Arnvig er valgt som kommunens repræsentant i turistsamarbejdet.
  • Helårsbeboelse i sommerhus. Kommunen er igang med at analysere konsekventerne af helårsbeboelse i sommerhusområderne. Det er beboelsens indflydelse på skole-, fritidsområdet, socialområdet, skatteområdet og miljøområdet der forsøges besvaret.
  • Den administrative organisation. Kommunalbestyrelsen har besluttet at der fremover skal være 2 forvaltninger; en borgerserviceforvaltning og en centralforvaltning. Ændringen der forventes gennemført i løbet af 1991 og indkørt i 1992 er besluttet for at opnå; En dynamisk organisation, en effektiv servicevirksomhed og en god arbejdsplads.
  • Efter at ejendommen midt i Kr. Sonnerup by er nedrevet vil arealet indtil videre blive udlagt som grønt område.
  • Vestervang, er blevet malet - lidt dristigt måske, men det kan være med til at skabe debat.
  • Byggeri af 22 almenyttige boliger er startet på Ammershøj i Kr. Hyllinge. Monberg & Thorsen er totalentreprenør.

3) Spørgetid.

Der blev stillet mange spØrgsmål til den kommunale storskraldsordning bl.a.:

  • Hvorfor vil man ikke medtage haveaffald?
  • Hvad skal vi gøre med træstød?
  • Hvorfor ikke ændre ordningen til 5 x storskrald og 2 x haveaffald?

I Bramsnæs kommune er der udelukkende parcelhuse og sommerhuse og derfor haver ved alle boliger. Kompostering af haveaffald skulle derfor være muligt for den enkelte og samtidigt giver kompost et værdifuldt tilskud til jordforbedring i haverne. Overordnet set mener man at den begrænsede lossepladskapacitet kan udnyttes bedre, ligesom det er samfundsøkonomisk bekosteligt at transportere haveaffald.

Træstød kan afleveres til storskrald når størrelse og vægt er indenfor de generelt fastlagte rammer.

Forvaltningen arbejder videre med at få storskraldsordningen indenfor rammerne til at fungere til borgernes tilfredshed. Det er ikke tilladt at klunse i affaldet.

Grundejerforeningen Præstholmgårds Vænge oplyste at man havde indgået en aftale med en lokal vognmand, om nogle gange årligt at samle haveaffald og aflevere det på et areal indenfor foreningens område hvor det kunne blive kværnet/flishugget, oplagt i mile og senere hentes igen af grundejerforeningens medlemmer. Denne ordning skulle køre som forsøg i 1991 og udgiften ville andrage ca. 75 kr/år pr. parcel. Udover at leve op til den overordnede målsætning ville foreningen også prøve at undgå larmen fra mange små motordrevne kompostkværne.

På Nordmarksvej i Kyndeløse vil blive opsat det autoriserede skilt for blind vej.

Det er ikke muligt på nuværende tidspunkt at præcisere reglerne i den nye lov om helårsbeboelse i sommerhuse. Detaljerede oplysninger om fremgangsmåden er ikke fremkommet. Overordnet gælder ordningen for pensionister der har ejet sommerhuset i mindst 8 år.

Der føres ikke generelt tilsyn ved nybyggeri, swimming-pool eller henstilling af gamle biler. Tilsynet/kontrollen foregår ved stikprøve og ikke alt bliver derfor konstateret. Grundejerforeninger/bylaug er derfor meget velkomne til at rette henvendelse, helst skriftligt, til teknisk forvaltning vedrørende uregelmæssigheder.

Det er kommunalbestyrelsens opfattelse at der flere steder i kommunen kan etableres § 40-veje og med god grund, men det skal ske efter en grundig planlægning og udformes således at der på en gang tages hensyn til omgivelserne, men samtidig har den ønskede effekt.
Kommunen har i disse år mange anlægsudgifter indenfor ældreområdet, hvorfor Økonomien ikke tillader etablering af § 40-veje på nuværende tidspunkt.

Roskilde Politi vil blive kontaktet om muligheden for at vejafærkningen på Ejbyvej i Rye kan ændres til fuldt optrukne linier.

Der er indgået aftale mellem Vestsjællands- Storstrøms- og Roskilde amter om frit sygehusvalg, denne aftale omfatter ikke ambulancekørsel.

Ved skrivelse af 26. maj 1991 er der fra Grundejerforeningssamenslutningen stillet en række skriftlige spørgsmål som blev besvaret på mødet, enten direkte eller sammen med andre spørgsmål.

Her refereres de der ikke tidligere er berørt.

Udgifterne til miljøforbedringer langs Roskilde fjord skal afholdes af hver kommune for sig og afhænger af de eksisterende forhold. Bramsnæs har afholdt udgifter på 15,5 mill. til forbedringer rettet mod Roskilde fjord ved udgangen af 1991.

Fredningsnævnet har i juni godkendt en opsætning af et midlertidigt toilet på stranden i Kyndeløse Sydmark for 1991, på betingelse af at det eksisterende blivet nedrevet.

Etablering af "musik-striber" på veje for at dæmpe hastigheden har en meget dårlig virkning, men samtidig giver de anledning til støjgener for de omkringboende.

Muligheden for at få flere busafgange i Kyndeløse Sydmark har været undersøgt ved Skibby Rejser. Køreplanen for i år er trykt og herudover vil det betyde at dele af Ejby ikke dækkes af bussen. Spørgsmålet vil blive drøftet igen ved næste køreplansskifte.

Mødet slut.


 

.

Sidst opdateret 26-Jul-2004