.

Bramsnæs Kommune
Direktionen
12. juni 1998

Referat af kommunens årlige møde med bylaug og grundejerforeninger, lørdag den 30. maj 1998

Til stede:

Carsten Rasmussen, borgmester (CR)
Anker Andersen, formand for Udvalget for Teknik og Miljø (AA)
Egon Larsen, formand for Socialudvalget .
Preben Dose, formand for Kulturelt Udvalg
Troels Clausen, Kommunalbestyrelsesmedlem
Mogens Højland, forvaltningschef
Carl G. Petersen, teamleder for Team Teknik & Miljø (CGP)

Repræsentanter for 28 grundejerforeninger og bylaug.

Referat:

Borgmester Carsten Rasmussen bød velkommen og redegjorde i sin beretning for:

Kommunens økonomi: Regnskab 1997 og budgetrevision har nødvendiggjort øjeblikkelige besparelser i 1998. der er vedtaget besparelser for 1.341.000 kr på vejvedligeholdelse, hastighedsdæmpende foranstaltninger, vejtræer, kommuneplan og projektet Kirke Hyllinge som kommunecenter.

Budgettet for 1999 viser allerede nu et underskud på 5 mio. kr., inden nye aktiviteter er indregnet. Set over en længere horisont på 10-12 år ingen udsigt til forbedringer .

KB har set på - men endnu ikke besluttet sig for - nye ønsker til kommende år. Herunder er drøftet et gammelt ønske, Vintappervejen, der vil betyde en trafikmæssig aflastning for flere byer og landsbyer. Andre ønsker er flere penge til de kommunale bygningers vedligeholdelse, et nyt bibliotek, der koster 12- 15 mio. kr. og der er et stort behov for udbygning på skoleområder, hvor elevtallet næsten stiger med 50 pct. i den kommende 12-års periode. På plejehjemsområdet skal udvides med 16 pladser i samme tidsrum, hvis samme dækningsgrad skal bibeholdes, og der er et øget behov for ældreboliger. Problemet er nu, hvordan ønsker og behov skal finansieres.

Andre aktiviteter i 1997/98:

  • Cykelbane på Karlebyvej
  • Genplantning af alle ved Egholm, med støtte fra Roskilde Amt
  • Eksisterende kloaker i Kirke Hyllinge-området fotograferet og kortlagt
  • Kloakledning ved Ejby Strand er blevet renoveret og sikret mod indtrængen af vand fra fjorden og erodering
  • Fælles bade/bådebro opsat ved Nagels Rende, badebro ved Haldrups Grund er blevet renoveret og opsat og der vil blive opsat ny badebro ved Kyndeløse Sydmark
  • Fjordstiprojektet i Bramsnæs Kommune er planlagt og etapeplan vedtaget af kommunen
  • Nye strandbeskyttelseslinier, hvor grundejerforeninger og bylaug skal være opmærksomme på indsigelsesmulighed og indsigelsesfrist. Offentliggøres ved annoncering. Ansvarlig er Strandbeskyttelseskommissionen. Kommune vil gøre indsigelser mod enkelte forslag til linieføring.
  • Renovationsordningen evalueres ved spørgeskema i efteråret. Meget stor stigning i mængden af storskrald vil medføre en ikke uvæsentlig takststigning i 1999. Der sker tømning af dagrenovation ugentlig i juni, juli og august måned pga. lugtgener.
  • KARA påtænker etablering af containerplads ved Torkilstrupkrydset i år 2000. Pladsen skal primært betjene Bramsnæs, Lejre og Hvalsø kommuner.
  • 2. etape af udstykning af Ammershøj er påbegyndt og området byggemodnes i sommeren 1998.
  • Kommunen har fået henvendelser om udstykning af jordbrugsparceller i landzone, bla. i Kyndeløse og Ejby. Tilladelse skal gives af amtet, men kommunen er positiv. Større projekter er henvist til den kommende regionplanrevision.

Spørgsmål, debat og kommentarer:

Grundejerforeningen Strandager mente at kommunen bør bruge penge på rabatterne snarere end vejene, således at vandet kan løbe fra, herved vil vejen holde længere. Den nye cyklebane langs Karlebyvej kræver belysning af hensyn til sikkerheden.

CR: Der har været mange diskussioner af sikkerheden omkring cykelbaneprojektet. Den etablerede løsning, hvor afgrænsning mellem vejbane og cykelbane anvises ved termoplaststribe, bruges mange steder. der er pt. ingen penge til vejrabatter, jf. omtalen af kommunensøkonomi.

Grundejerforeningen Teglgården gjorde opmærksom på, at brev vedrørende afhentningstidspunkter for renovation som uddeles til grundejerne sidst i marts af skolebørn, ikke er modtaget alle steder. Burde enten sendes med posten til ejernes hjemadresse eller sendes ud sammen med skattebilletten i januar .

CR: Uddelingen af skolebørn er væsentlig billigere end at sende med post. Om materialet kan udsendes sammen med skattebilletten vil blive undersøgt.

Grundejersammenslutningen Kyndeløse Sydmark udtrykte utilfredshed med, at kommunen endnu ikke - efter 20 års anmodning herom - har lavet foranstaltninger til dæmpning af hastigheden på Sydmarksvej. Ville endvidere have besked på, hvornår badebroen ved Sydmarken bliver opstillet.

CR: Pengene til hastighedsdæmpende foranstaltninger er sparet væk i 1998. Kommunen modtager stort set lige mange klager over etablerede hastighedsdæmpende foranstaltninger som anmodninger om at få sådanne. Badebroen kommer hurtigst muligt, men er blevet forsinket pga. de aktuelle bundforhold på stedet.

Sæby Bylaug forespurgte om, hvornår cykelstien mellem Biltriis og Sæby-Gershøj Skole blev etableret og om procedurer for besvarelse af breve. Endvidere efterlystes status for kraft/varme-projekterne .

CR: Arbejdet med cykelstien påbegyndes af amtet efter sommerferien. Kvitteringsskrivelse skal udsendes 10 hverdage efter at et brev er modtaget i kommunen.

AA: Kraft/varme-projekterne er gået i stå pga. utilfredshed med det rådgivende ingeniørfirma, som ikke har kunnet give tilfredsstillende svar på spørgsmål fra arbejdsgruppen. NESA har været på banen som evt. medspiller i projekterne. Arbejdsgruppen undersøger, om evt.andre rådgivende ingeniørfirmaer kan komme på tale.

Grundejersammenslutningen Kyndeløse Sydmark ønskede også cykelbane i Kyndeløse Sydmark, og ønskede, at kommunen så på hastighederne på Sydmarksvej.

CR: Kommunen vil overveje at se på hastighederne på Sydmarksvej.

Grundejerforeningen Chr. Hansensvej påpegende, at der i den sydlige ende af Ejby Strand ligger nogle skæmmende bådevrag på stranden, hvor kommunen tidligere har fjernet sådanne.

CR: Det er der ikke afsat penge til i budgettet. Der arrangeres årligt af kommunen i samarbejde med spejderne en strandrensning, hvor grundejerforeninger opfordres til at give en hånd med. Deltagelse fra grundejerforeningerne har været meget beskeden.

Grundejerforeningen Sømod undrede sig over, at fjordstien fra Gershøj til Møllekrogen ikke forløb langs stranden. Endvidere forespurgtes om genåbningen af den gamle kirkesti fra Holtensmindevej til Gershøj .

AA: Fjordstiens forløb på den pågældende strækning er lagt op i landet pga. vanskelig passage på de våde strandenge og pga. de sårbare fugleområder på strækningen langs stranden. Kommunen vil se på mulighederne for kirkestien.

Grundejerforeningen Kyndeløse Strand Øst rejste også spørgsmålet om hastigheden på Sydmarksvej, der er alt for høj. Roskilde Politi har efter henvendelse meddelt, at de ikke har tid til at se på sagen og henviser til Rigspolitiet. Hvis kommunen henvender sig til Rigspolitiet vil det have større vægt.

Grundejerforeningen Nordre Smedegård beklagede at den ulovlige sommerhusbeboelse kunne betyde at områderne udviklede sig til Klondyke og at dette måtte påvirke kommunens økonomi og planlægning negativt.

CR: Kommunen griber ind, når der pga. anmeldelse er begrundet mistanke om, at der sker overtrædelse af planloven. Såfremt beboerne ikke efterkommer kommunens påbud sker der anmeldelse til politiet. Det er fuldt lovligt at have folkeregisteradresse i et sommerhus, men ulovligt at overnatte permanent i vinterperioden. Men kommunen driver ikke dyneløfteri.

Grundejerforeningen Bramsnæsvig, Grundejerfoerningen Chr. Hansensvej og Strandvejens Grundejerlaug beklagede sig også over bådevragene ved strandafsnittet syd for Ejby. Kommunen må være bedre til at budgettere, idet man var trætte af at høre, at det er der ikke afsat penge til i budgettet. Kontaktudvalgsmødet med kommunen var netop etableret for at give politikerne mulighed for at lytte til grundejerforeningernes ønsker.

CR: Når der ikke er penge på budgettet er det ikke en tilfældighed. Budgettet er udtryk for en reel prioritering af Kommunalbestyrelsen. Kommunen har tidligere afhjulpet problemet i et samarbejde med de respektive grundejerforeninger. Den praksis vil fortsætte.

AA:. Opfordrede til at henvende sig til strandfogden, der skal tage sig af at bjerge ting af værdi. Det er ikke i alle tilfælde kommunens opgave.

Vintre Møller Vejlaug forespurgte til, hvilke anlægsarbejder Fjordstien ville afstedkomme i Vintre Møller .

CR: Det er amtets projekt, der er endnu ikke foretaget detailplanlægning. Der er to alternative ruter, hvoraf den ene går gennem Vintre Møller .

Gershøj Bylaug undrede sig over skilte - når man kommer fra Gershøj og går mod Strandlundsgård - der fortæller at uvedkommende ikke har adgang.

AA: opfordrede til at spørge grundejerforeningerne i området. Skiltene er ikke opsat af - eller godkendt af kommunen.

Grundejerforeningerne Toftekær. Teglgården og Kyndeløse Strand Øst beklagede på baggrund af de store stigninger i mængden af storskrald, at renovationen i sommerhusområderne blev udført af store vogne, der ødelagde veje og rabatter .

AA: Stigningen i storskraldsmængderne betyder, at taksterne vil stige, men når der er etableret containerplads vil det muligvis kunne gøres billigere. Kørsel med små vogne er langt dyrere, da de skal køre flere gange for at afhente samme mængde affald. Muligvis kan der ved containerpladsen etableres omlastning, så det bliver billigere at benytte mindre vogne.

Gershøj Bylaug var utilfreds med, at Gershøj Kro ikke længere har åbent i vinterhalvåret.

CR: Kommunen har nedlagt et §-14 forbud, der hindrer anden anvendelse end kro, hotel, restaurant. Men vanskeligt at drive kroen rentabelt alene som kro. Derfor indgået 2-årig aftale med ejerne, der pålægger at holde åbent som kro mest muligt og minimum i sommerperioden.

Englerup Bylaug forespurgte om der vil blive etableret hastighedsdæmpende foranstaltninger i 1999, idet bylauget for flere år siden har søgt om at få sådanne. Endvidere var oprydningen mangelfuld efter gentagne påkørsler af hellen i Kr. Sonnerup-krydset, idet det flød med glasskår på vejen.

CR: Midler til hastighedsdæmpende foranstaltninger vil igen komme på budgettet for 1999. Kommunen vil gøre amtet opmærksom på den manglende oprydning ved trafikuheld i det pågældende kryds.

Grundejerforeningen Toftekær ønskede også, at renovationskørslen i sommerhusområderne blev foretaget af små vogne. Så gerne at der blev sat lys op på Sydmarksvej.

Grundejerforeningen Strandager forespurgte om de nye strandbeskyttelseslinier ville betyde, at kreaturfolde og pigtråd langs stranden ville blive fjernet, således at man kan færdes frit langs stranden.

AA: Reglerne herfor er de samme som de hidtil gældende.

Grundejerforeningen Kyndeløse Strand Øst beklagede at renovationsfirmaet anbragte containere i vejrabatten.

AA: Dette er stoppet; de har ikke haft tilladelse hertil og vil heller ikke få det fremover .

Grundejerforeningen Ejby Strand Østre beklagede også de mange bådvrag, der lå langs kysten ved Ejby til gene for lystfiskere. Savner en forskønnelse af området. Endvidere er man generet af grundejere, der placerer skæmmende containere på ejendommene.

CR: der foretages strandrensning hvert år, men som nævnt med minimal deltagelse fra beboerne i området trods opfordring hertil. Midler til forskønnelse indgår i Kommunalbestyrelsens overordnede prioritering. Vedrørende containere er det vanskeligt at gøre noget ved det. Kommunen kan gribe ind, når det er i modstrid med bestemmelserne i byggeloven.

Grundejerforeningen Gershøj så gerne at kommunen genetablerede den gamle kirkesti fra Holtensmindevej til Gershøj. Denne må ikke forveksles med skolestien. der er to stier i området.

Grundejerforeningen Ejby Strand så også gerne små biler til afhentning af renovation. Spurgte om, hvor tæt på vandboringer der må anvendes sprøjtegifte.

CGP: Der må ikke sprøjtes inden for en afstand af 10 x lO meter .Kommunen har afholdt møde med vandværkerne om dette problem.

Grundejerforeningen Ejby Strand Østre så hellere, at kommunen prioriterede fjernelse af bådevrag fremfor giftfri haver, som der er udsendt et debatoplæg om.

CR: Ser beskyttelsen af fremtidige borgeres drikkevand som en opgave med højere prioritet end bådevrag ved Ejby Strand.

Strandvejens Grundejerlaug så mødet som et forum, hvor grundejerne kan komme med ønsker, som politikerne må lytte til.

Grundejerforeningen Kyndeløse Sydmark opfordrede kommunen til gennem annoncering at få borgerne til at undlade at bruge sprøjtemidler .

Grundejerforeningen Teglgården mente det er bagvendt, at sprøjtemidler kan købes i ethvert byggemarked.

CR takkede deltagerne for en god og livlig debat.


 

.

Sidst opdateret 26-Jul-2004