.

Bramsnæs Kommune
Teknik og Miljø
6. oktober 2003

Referat af det årlige møde mellem Borgmester, forvaltning og bylaug, grundejerforeninger den 24. april 2003

Repræsentanter for kommunen :

  • Borgmester, Flemming Jensen
  • Udvalgsformand for Udvalget for Teknik & Miljø, Mogens Lundbech
  • Leder af Teknik & Miljø, Jens Bo Svendsen

Ud af 77 bylaug og grundejerforeninger, var 27 repræsenteret.

Borgmester Flemming Jensen bød velkommen.

Borgmester Flemming Jensen forespurgte om der var stemning for at holde det årlige møde torsdag aften i stedet for som tidligere, at afholde det en lørdag formiddag. Der blev givet udtryk for, at torsdag aften var et godt tidspunkt, så det bliver det også næste år.

Borgmester Flemming Jensen lavede gennemgang af udviklingen på følgende områder:

Kommunens Økonomi: Den demografiske situation viser at der bliver flere ældre og unge og færre borgere i den arbejdsdygtige alder. Der er også en stigning i udgifterne på det sociale område, specielt med utilpassede unge. Af diagrammet på overheaden fremgik det, at af de samlede kommunale udgifter, udgør udgifterne til Teknik & Miljøs område kun 4 %.

Udvikling på skole og fritidsområdet: Skoleudbygningen er snart færdig. Der kommer ny multisal ved Bramsnæsvigskolen og nyt aktivitetshus ved Kirke Sonnerup Skole.

Tilbud til ældre: Kommunen forventer at have 50 nye ældreboliger færdige ved Ammershøj, Kirke Hyllinge, i slutningen af 2004.

Børnepasning: Uændret.

Erhverv: Institutionen Bramsnæsvig ønsker at flytte. Bramsnæs Kommune har tilbudt, at sælge en del af Tjørnevangen som muligt nyt "Bramsnæsvig". Kommunen huser i forvejen amtsinstitutionen "Solvang". Det gælder om at bevare arbejdspladser i kommunen, da vi ikke har så meget andet erhverv at byde på. Plejehjemmet Grønnehave skal bygges om med blandt andet aflastningsboliger og bedre genoptræningsmuligheder. Plejehjemmet Baunehøj skal sælges, der har været bud på etablering af blandt andet lejligheder.

Offentlige transportmidler: Hovedstadens Udviklingsråd varsler besparelser på busforbindelserne generelt i hovedstadsområdet. Kommunalbestyrelsen har netop anbefalet en ny køreplan som tilgodeser flest mulig.

Rekreative områder: For de kommende budget år er der afsat nogle midler til henholdsvis Haldrups Grund og Nagels Rende.

Miljø og genbrug: Kommunen er i øjeblikket ved at etablere slammineraliseringsanlæg ved Lyndby- og Sæby Renseanlæg. Slammineraliseringsanlæg er en "grøn" måde at behandle spildevand på. Containerpladsen ved Torkilstrup fungerer godt. Storskraldsordningen er blevet ændret foreløbig for resten af 2003. Ringeordningen har tilsyneladende ikke fungeret efter hensigten og renovatøren kører nu igen en fast rute.

Planlægning: Kommunalbestyrelsen er netop nu i gang med, at lave en kommuneplanstrategi der blandt andet vil komme til at indeholde trafiksaneringsplaner, spildevandsplaner, fysisk planlægning og strategier om hvor vi vil hen med vores kommune. Efter vedtagelse af kommuneplanstrategierne kan vi gå i gang med en egentlig revision af kommuneplanen.

Beredskab: Uændret.

Kabellægning af luftledninger og modernisering af vejbelysning: NESA og kommunen har indgået et samarbejde om kabellægning af luftledningerne og samtidig foretage en modernisering af vejbelysningen. Efter orkanen i december 99, har NESA beslutte at kabellægge alle luftledninger. De tilbyder så samtidig at modernisere vejbelysningen og kommunen skal yde tilskud hertil. Arbejderne vil foregå over en 10 årig periode og man starter i 2003 med områderne ved Nørre Hyllinge, Kyndeløse, Åhusene og Kyndeløse Nordmark. Der blev spurgt til økonomien ved etablering af stikledninger til de enkelte ejendomme. Grundejere der har overdraget deres stikledning til forsyningsselskabet skal ikke betale noget til etablering af nye stikledninger. Grundejere der selvejer deres stikledning vil blive kontaktet af NESA for en forhandling om en rimelig løsning.

Borgerbutik: Uændret.

 

Der var inden mødet fremsendt spørgsmål fra to bylaug:

Nørre Hyllinge Bylaug spørger om det er muligt at få bedre hastighedsdæmpende foranstaltninger på Vellerupvej. Og om der kunne etableres et cykelspor fra Nørre Hyllinge til Kirke Hyllinge.

Der er allerede 2 bump på vejstrækningen. Vejen er meget snoet og der er flere udkørsler der vanskeliggører placering af flere bump. Chikaner var en mulighed, men af hensyn til landbrugsmaskiner noget problematisk. Cykelbaner langs Nørre Hyllingevej er der ikke budgetteret med i fremtiden, det vil kræve vejudvidelse og ekspropriation.

Sæby Bylaug ønskede status på gennemførelse af Vintappervejens forlængelse til Munkholmvej.

Borgmester Flemming Jensen: Ønsket om Vintappervejens forlængelse er ikke opgivet, men det bliver ikke nemt for det er mange penge det drejer sig om.

Herefter var der fri spørgetid.

Udvalgsformand Mogens Lundbech havde under økonomien en bemærkning til, at kun 4 % af kommunens omkostninger gik til Teknik & Miljø.

Rye Bylaug kommenterede at der ikke står noget i Grundloven om at udgifterne til Teknik & Miljø kun må udgøre 4 %.

Der var generelt mange spørgsmål til trafikken og specielt hastighedsdæmpende foranstaltninger som her sammenfattes under eet (forvaltningens kommentarer står i kursiv):

Grundejerforeningen Bregnagergaard: Politiet må godt vise sig noget oftere.

Teknik & Miljø har løbende kontakt med landbetjenten og opfordrer politiet til automatisk trafikkontrol andre steder end ved skole- og institutionsveje. Men det er et spørgsmål om politiets ressourcer.

Grundejerforeningen Bramsnæsvig: Bump er en dårlig ide for ambulancer.

Bump er den mest effektive hastighedsdæmpende foranstaltning. Det nye bumpcirkulære foreskriver en udformning der skulle tage højde for "G-påvirkningen" således at rygge m.m. skånes hvis den højest tilladte hastighed respekteres.

Grundejerforeningen Irisvej: Hastighedsdæmpende foranstaltninger har været et stort ønske i mange år. Det er farligt og mange kører for stærkt specielt ind og ud af Kirke Hyllinge ved Karlebyvej/Bygaden.

Det er et generelt problem i hele kommunen og selvom der bliver lavet hastighedsdæmpende foranstaltninger, respekteres disse mange gange ikke. Der går næsten sport i at se hvor hurtigt man kan køre over bump eller gennem chikaner. Det er dyrt at etablere hastighedsdæmpende foranstaltninger og midlerne er få, men kommunen arbejder i øjeblikket på at få hjælp til en trafiksikkerhedsplan for hele kommunen, så indsatsen kan rettes mod de steder hvor der opnås det bedste resultat.

Grundejerforeningen Præstholmgårds Vænge: Ønsker færdiggørelse af trafiksikkerhedsforanstaltninger på Knudsvej. Vil gerne have tilsagn om politisk engagement og et svar fra samme og ikke blot fra forvaltningen.

Udvalgsformand Mogens Lundbech: Vil gerne i dialog med den enkelte borger.

Knudsvejs forlængelse er udformet efter vejreglerne som en 40 km-zone. Således skulle farten kun være 40 km/t hvis man ellers kørte efter forholdene som færdselsloven foreskriver. Men vi er klar over at der er et problem som der skal ses nærmere på. Kommunen afventer i den forbindelse amtets etablering af en rundkørsel på Elverdamsvej/Knudsvej.

Ejby Bylaug: Hvornår sker der noget med rundkørslen ved Knudsvej/Elverdamsvej.

Borgmester Flemming Jensen: Rundkørslen er et amtsprojekt og kommunen er i dialog med amtet om dette.

Før amtet vil etablere en rundkørsel er der nogle forudsætninger der skal være på plads først. Buen og Gammel Havnevej skal blandt andet lukkes ud mod Elverdamsvej. Kommunalbestyrelsen har allerede beslutte at lukke disse to veje og håber på, at rundkørslen vil blive en realitet allerede næste år.

Grundejerforeningen Hyllingeparken: Vejbumpene er dårlige i området.

I budgettet for 2004 er der afsat midler til lovliggørelse af visse bump, herunder bumpene i Hyllingeparken.

Sæby Bylaug: Har haft et godt forløb med politikere og forvaltning om hastighedsdæmpende foranstaltninger i Sæby. Er glad for at der påtænkes en overordnet trafiksikkerhedsplan. Hvad kan der gøres for at Vintappervejsprojektet bliver gennemført.

Borgmester Flemming Jensen: Med hensyn til trafiksikkerhedsplan og infrastruktur som helhed, bliver dette blandt andet et af temaerne i de igangværende kommuneplanstrategier og kunne være en del af debatten til den kommende kommuneplanrevision. Opfordrer til at deltage aktivt i debatten.

Rye Bylaug: Ønsker en målsætning om at trafiksituationen skal prioriteres højt, herunder vejvedligeholdelsen.

Udvalgsformand Mogens Lundbech: Kunne forestille sig at der blev lavet en aftale med en entreprenør om vejvedligeholdelse. En kontrakt så pengene fastholdes til vedligeholdelse og ikke andre ting.

Rye Bylaug: Der er tale om trafikregulering. Det er kortsigtet ikke at prioritere en trafikplan højt.

Sæby Bylaug: Ønsker noget konkret.

Udvalgsformand Mogens Lundbech: Vi er nødt til at få noget hjælp til at løse problemerne. Derfor vil vi ansøge Vejdirektoratet om tilskud til en trafiksikkerhedsplan. Alle ønsker om trafikregulering er økonomiske ønsker, der bør indarbejdes i budgetforhandlingerne.

Gershøj Bylaug: Ønsker en cykelsti mellem Sæby og Gershøj.

Det er et spørgsmål om økonomi som i givet fald må tages med til budgetplanlægningen.

Andre spørgsmål:

Kirke Sonnerup Bylaug: Spurgte til slammineraliseringsanlæg og agenda 21 i al almindelighed. Havde også spørgsmål til placering af antennemast.

Udvalgsformand Mogens Lundbech: Ved at der i øjeblikket foregår forhandlinger mellem grundejerforening og leverandør.

Slammineraliseringsanlæg er en "grøn" måde, at behandle spildevandet på. I princippet er der tale om, at slammen udspredes i nogle bassiner hvori der er plantet tækkerør, som så optager en hel del vand og mineraler. Herved opnås der et stort tørstofindhold i slammet, således at vi ikke transporterer vand rundt på vejene. Bassinerne skal tømmes ca. hvert 10. år og set i forhold til udviklingen, er det en god ide, da kravene til udbringning af spildevandsslam på landbrugsarealer, hele tiden bliver skærpet. Måske vil det ikke være lovligt om 10 år, men så har man et produkt der er langt nemmere at håndtere, hvis der eksempelvis vil blive tale om forbrænding.

Agenda 21 strategier skal ved lov behandles i forbindelse med kommuneplanstrategierne. Vi har i kommunen ikke nogen egentlig Agenda 21- plan, men i det daglige laver vi faktisk en hel del Agenda 21 tiltag. Ekempelvis som slammineraliseringsanlæg, kildesortering af affald m.m.. Det er blot ikke beskrevet.

Irishaven: Kan der udleveres KARAkort til grundejerforeninger? Kan den ugentlige sommertømning af dagrenovation rykkes/udvides til opstart primo juni til ultimo august, i stedet for medio juni til medio august?

Der kan godt udleveres KARAkort til grundejerforeninger. De skal blot tilmeldes storskraldsordningen og betale på lige vilkår som almindelige borgere. Det vil sige at der kan afleveres 500 kg på kortet og så kan der stilles ud til de 6 årlige afhentninger på samme vilkår som beskrevet i affaldsregulativet, med hensyn til længder, antal enheder, vægt m.m. For det meste er der fra grundejerforeninger tale om haveaffald der skal afregnes direkte med renovatøren.

Den ugentlige sommertømning kan godt udvides. Affaldsområdet er brugerfinansieret og det vil betyde en forøgelse af taksten. Det svært at forudse hvornår de varme perioder starter og slutter, men det er klart at i det omfang, at tendensen er, at sommerperioden bliver væsentlig længere med årene, vil vi se på dette. Samtidig kan det oplyses, at i den periode hvor der er ugentlig tømning af dagrenovation, fordobles den samlede affaldsmængde. En del af årsagen skal findes i, at der er flere sommerhusbeboere, men også i at der, når man har bedre plads i containeren, ikke sorterer sit affald så grundigt som ellers. Samtidig kommes deri også en masse effekter i dagrenovationen som egentlig burde have været afleveret til storskrald. Statsligt er der udmeldt nogle må1 for affaldsmængder, kildesortering og genanvendelse som kommunen er forpligtet til at søge opfyldt. Det gøres blandt andet med det eksisterende affaldsregulativ, og de regler der er i dette, med hensyn til antal tømninger m.m.. Men det er noget vi bringer videre ved næste revision af affaldsplanen (2005).

(Østergård Pensionistcenter ??): Angående opkrævning af gebyr for større grupper når disse benytter private skove.

I private skove må man benytte eksisterende anlagte veje og stier. Skovejeren har ret til at opkræve et gebyr når der er tale om grupper på over 5 personer.

Et Sommerhusområde: Spurgte om helårstilladelser i sommerhus- områder, overgang til byzone

Der vil i forbindelse med den nye planlov ikke umiddelbart blive lavet ændringer med hensyn til anvendelsen af sommerhuse til helårsbeboelse. På landsplan er man i øjeblikket ved at afvikle den ulovlige anvendelse og det er de tidsbegrænsede dispensationer der er blevet givet. Miljøministeren har tilkendegivet, at Danmark ikke uden videre vil afgive den særstatus der er på området og man kan derfor ikke generelt meddele helårstilladelser. Særstatus består, i at det kun er danske statsborgere der kan købe sommerhuse.

Bramsnæs Kommune arbejder i øjeblikket med hvilke sommerhusområder der ønskes overført til byzone, i forbindelse med den kommende revision af regionplan 2005. En inddragelse af sommerhusområder i byzone, efter planloven, kræver en særlig planlægningsmæssig eller funktionel begrundelse. Kriterier for overførelse vil være, at sommerhusområdet er vokset sammen med byzone og udgør en samlet afrundet helhed, eller at sommerhusområdet indeholder blandet sommerhuse og helårsbeboelser og er infrastrukturelt og forsyningsmæssigt udbygget i samme grad som områdets øvrige boligområder.

Vintre Møller Bylaug: Hvem vedligeholder Fjordstien.

Det gør Roskilde Amt.

Gershøj Havn: Stikledninger i forbindelse med NESA's kabellægning af luftledninger.

Hvis man som grundejer har overdraget sin stikledning til elselskabet skal man ikke betale noget for kabellægning af stikledningen. Hvis man derimod selv ejer sin stikledning får man tilbudt at få luftledningerne udskiftet med et jordkabel efter forhandling med selskabet.

Englerup Bylaug: Hvad er en telebus?

En telebus er en busforbindelse der kører uden for den ordinære busdrift. Telebussen kører inden for nogle bestemte tidsrum og man kan rekvirere den for en uge ad gangen, eller mindst en time før afhentning. Princippet er, at den kører fra dør til dør når der ikke er andre forbindelser.

Grundejerforeningen Strandagervænge: I indbydelsen bør der annonceres at der er sandwicher så man ikke behøver at spise hjemmefra.

Med venlig hilsen

Jens Bo Svendsen

 

.

Sidst opdateret 26-Jul-2004