.Klik på figuren for at se en større udgave

Se også afsnittet om Lyndby


.

side 91

9.13 Sæby- Gershøj området- delområde 13

Områdebeskrivelse

Egnen omkring Sæby og Gershøj er et småbakket landbrugsland, der er præget af den velbevarede landsby Sæby med sten- og jorddiger og landarbejderboligerne ved Holtensminde, fiskerlejet og udskibningsstedet Gershøj samt godsets Krabbesholms store marker, hegn og alleer. Tilsammen udgør det et delområde, der består af flere, men tæt forbundne kulturmiljøer. Delområdet afgrænses mod nord og syd af to mindre vandløb (Hønepilsgrøften og Ørbæk- ken).

Sæby

Sæby er en stor landsby, der er bygget op omkring et fælles forteareal. Byen omtales første gang i 1253, men er sandsynligvis opstået i vikingetiden. Landsbyejerlauget blev stjerne-blokudskiftet i 1804. Sæby Huse (Holtensminde) er beliggende indenfor ejerlauget.

Landsbyen har bevaret sit præg fra før udskiftningen. Landsbykernen består af kirke, præstegård, forte med gadekær, mange velbevarede gårde og huse, samt den gamle skole, der er opført i 1830 med midler doneret af Krabbesholms daværende ejer. Mod syd er frastykket et større areal til parcelhuse. Det fortælles, at en stor del af Sæby Kirke styrtede sammen juleaften i 1823, men blev genopført af Krabbesholms ejer, N.A. Holten.

Bevoksede sten- og jorddiger viser stjerneudskiftningsmønstret, der er særligt markant syd for byen, mens det blokudskiftede landskab bedst ses i den vestlige del af ejerlauget. Der ligger 2 bronzealdergravhøje samt en jættestue fra stenalderen umiddelbart vest for landsbyen. Ved fjordkysten er ejerlauget præget af sommerhusbebyggelse og et renseanlæg. Vest for Sæby er ejerlauget gennemskåret af højspændingsledninger, der virker forstyrrende på oplevelsen af det historiske landskab.

Holtensminde

Holtensminde, der også benævnes Sæby Huse, er beliggende i Sæby ejerlaug langs vejen mellem Krabbesholm og Sæby med et jordtilliggende på ca. 2 ha ret bag husene. Husene er opført som boliger for Krabbesholms landarbejdere i perioden 1830 til 1850. Husene er opført i bindingsværk og fremstår velbevarede uden væsentlige bygningsændringer. To afhusene i rækken er dog nyere grundmurede huse i røde tegl. Ved Holtensminde forløber en gammel skolesti fra Gershøj til Sæby skole.

Gershøj

Gershøj er en kystlandsby med fiskerihavn, færgebro og færgekro.

Landsbykernen, der er er forholdsvis velbevaret, består af kirke, præstegård, to gårde, købmandshandel og småhuse. Nærmest havnen findes småhuse, hvor der har boet fiskere og færgefolk. Ved kirken ligger et 23 fag langt bindingsværkshus, der tidligere fungerede som landarbejderboliger for Krabbesholm. Nord for kirken er der adgang til Skt. Laurentii kilde, hvortil syge valfartede for at blive helbredt. I øvrigt er Gershøj og landskabet syd for byen præget af nyere parcel- hus- og sommerhusudstykninger.


side 92

Fra Gershøj færge- og dampskibsbro har der været sejlads til Roskilde fra midten af 1800-tallet. Allerede fra 1600-tallet var der udskibning af landbrugets handelsvarer via Færgebrorev på Bognæs.

Fiskerlejet er anlagt i forbindelse med færgebroen i 1857 og har inden anlæg af færgebroen fungeret som udskibningsplads for Krabbesholm. I dag foregår primært fritidsfiskeri, mens det erhvervsmæssige fjordfiskeri fra havnen er sparsomt (3 fiskere tilbage). Havnen danner udgangspunkt for strandjagt med skydepramme. Udover havnen findes stejleplads med enkelte småhuse og redskabshuse. Gershøj er registreret som særligt bevaringsværdigt kulturmiljø.

Mellem Gershøj og sommerhusområdet ligger et offentligt, statsejet område, hvor der er anlagt en naturlejrplads med bålplads, grill og vejrly ud mod fjorden. Der findes også p-plads og toilet på området.

Flasken

Kystområdet nord for Gershøj (Flasken) har en rig og afvekslende vegetation med både af græsset strandeng, strandsump og mere kulturprægede græsmarker (Figur 9.13). Området rummer et meget bevaringsværdigt ekstremrigkær med forekomst af butblomstret siv, sump-hullæbe, samel, leverurt og eng-troldurt. Her er et rigt fugleliv med ynglende vadefugle (viber og rødben) og muligvis skeand samt forekomst af den sjældne sommerfugl isblåfugl.

Krabbesholm

Krabbesholm er en hovedgård, der er grundlagt i 1673. Hovedgårdens handel med oplandet har haft stor betydning for områdets vej- og transportstruktur. Eksempelvis har salg af hovedgårdens produkter givet grundlag for udskibningsvirksomhed i Gershøj .

Figur 9.13 Udsigt fra Gershøj mod Selsø.


side 93

Hovedbygningen er opført i 1853 i nygotisk stil. Til hovedgårdskomplekset hører et par karakteristiske landarbejderhuse og et nyere stutteri. Alt i alt en række sammensatte, men velholdte bygninger. Driften er primært baseret på landbrug og rideaktiviteter. Ejerlauget er afgrænset afmarkante stengærder og levende hegn, og alle indfaldsveje til hovedgården er kranset af alletræer. F.eks. fører en tæt kastaniealle til Krabbesholm Skov, der ligger syd for ejerlauget, men udgør en del af Krabbesholms kulturmiljø.

N.A. Holten

N.A. Holten fra Krabbesholm var kendt for at have et progressivt syn på 1800- tallets bondepolitik, idet han var initiativtager tiloprettelse af den tidlige husmandskoloni Holtensminde fra 1840, udover at han var en god mæcen for Sæby log Gershøj. Han plantede i øvrigt Krabbesholm Skov i 1830 og anlagde et jsmukt stengærde om skoven. Ligeledes foranledigede han, at bønderne plantede træer ved gårdene og anlagde haver og stengærder. Dette kan stadig ses i Sæby landsby.

Administrativ status

Der er bevarende lokalplan for bykernen i Sæby. Sæby Præstegård og den gamle skole er bygningsfredet. Præstegårdshaven er fredet i 1951 med det for- mål at friholde området omkring Sæby Kirke. Sæbyer i øvrigt udpeget som landsby af særlig kulturhistorisk interesse.

Syd for Gershøj er ligesom Sæby udpeget som landsby af særlig kulturhistorisk interesse.Et areal mellem Gershøj Kirke og kysten er fredet i 1951 med det formål at friholde området omkring kirken. Det 23 fag lange bindingsværkshus ved kirken er fredet i 1986. Skt. Laurentii kilde er fredet.

Krabbesholms ejerlaug er klassificeret som kulturhistorisk interesseområde.

Strandengene langs kysten er udpeget som EF-habitatområde nr. 120 og EF- fuglebeskyttelsesområde nr. 105. Delområdets søer, moser, enge og strandenge er omfattet af naturbeskyttelseslovens §3. Sten- og jorddiger, der er med på nyeste 4 cm kort, er omfattet af naturbeskyttelseslovens §4.

Aktiv forvaltning

Der er udarbejdet folder om "Egnen omkring Gershøj" og opsat informationstavler i Gershøj og omegn.

I Gershøj er anlagt en naturlejrplads ud til kysten med adgang fra vand- og landsiden. Arealet ejes af Odsherred Skovdistrikt og plejes med slåning og kan med tiden få overdrevskarakter .

Der er græsningsaftale for kystområdet nord for Gershøj .

Fjordstien er planlagt gennem området. Fra kirken i Gershøj er afmærket en vandresti til Skt. Laurentii kilde og sydpå langs kysten til fiskelejet. Stien er forsynet med stenter og trædesten og vil indgå som en del af en kommende vandresti langs fjorden.


side 94

Særlige værdier .

  • Velbevaret landsbykerne i Sæby med forte m.m. .
  • Velbevaret stjerne- og blokudskiftningsmønster omkring Sæby .
  • Landarbejderboliger med stor fortælleværdi .
  • Idyllisk fiskerleje med stejleplads i Gershøj (Figur 9.14) .
  • Langt bindingsværkshus i Gershøj .
  • Naturlejrplads og primitiv vandresti i Gershøj til kilden samt planlagt forløb af Fjordstien, inklusive trarnpesti langs sommerhusbebyggelse .
  • Bevaringsværdigt ekstremrigkær nord for Gershøj .
  • Værdifuldt fugleliv i rørsump og på enge nord for Gershøj .
  • Velbevaret hovedgårdsbebyggelse og karakteristisk åbent herregårdslandskab .
  • Velbevarede kulturhistoriske helheder (hovedgård, husmandskoloni, udskiftet landsby, fiskerleje, udskibningsbro m.m.) .
  • Garnmel skolesti ( cykelsti) fra Holtensminde til Sæby .
  • Bronzealderhøje og jættestue i Sæby og ved Krabbesholm.

Problemer, mangler, trusler .

  • Nåletræsbevoksninger, der slører oplevelsen af kulturniljøet .
  • Fjernelse af sten- og jorddiger, der ikke er angivet på 4-cm kort, og derfor ikke er omfattet af naturbeskyttelsesloven .
  • Ny bebyggelse og ændringer af bevaringsværdig bebyggelse i Sæby, Krabbesholm, Holtensminde og Gershøj .
  • Tilgroning af rigkær nord for Gershøj .
  • Tilgroning af fortidsminder.

Figur 9.14 Stejleplads i Gershøj.


side 95

Målsætning .

  • At bevare det karakteristiske åbne herregårdslandskab .
  • At skabe offentlig adgang til fortidsminder
  • At bevare og pleje spor fra udskiftningstiden
  • At bevare de maritime aktiviteter i Gershøj samt det karakteristiske by- og havnemiljø
  • At bevare de biologiske værdier i kær og på strandenge nord for Gershøj
  • At sikre afgræsning af rigkær og strandeng
  • At pleje fortidsminderne.

Ideer til indsats

Ideerne er vist på kort over delområde 13.

  • Etablering af besøgscenter ved naturlejrpladsen, hvor egnens kulturhistorie, natur- og miljøforhold samt nutidigt kulturliv kan videregives
  • Ophalingssted/mole ved naturlejrplads uden at anfægte det oprindelige fiskermiljø
  • Opsætte informationstavler ved Sofiehøj og fortidsminder ved Sæby .
  • Fjerne løvtræer i jættestuens kammer og rydde uønsket vegetation på gravhøje .
  • Etablere sti til gravhøje, jættestue og jorddige fra kirke i Sæby .
  • Afmærkning af den gamle skolesti mellem Sæby og Holtensminde .
  • Fodsti fra Gershøj til Hønepilsgrøften og videre til den planlagte Fjordsti og Lindegårdsparken i Frederiksborg Amt under hensyntagen til fuglelivet i rigkær .
  • Fastholde og eventuelt udvide afgræsning af kær og strandeng nord for Gershøj .

 



Sidst opdateret 26-Jul-2004