Bramsnæs kommune nedlægges ved Kommunalreformen i 2007.

Våbenskjold

Den 1. januar 2007 blev Kommunalreformen gennemført. Hermed blev antallet af kommuner nedbragt fra 277 til 99. Samtidig blev de 13 amter nedlagt. Amternes opgaver blev overført til kommunerne, 5 nye regioner og staten.

Bramsnæs kommune blev oprindeligt dannet ved Kommunalreformen i 1970.

Bramsnæs kommune er sammenlagt med Hvalsø og Lejre kommuner under navnet Lejre kommune.

Lejre kommune er en del af Region Sjælland.

Våbenskjold Region Sjælland

Lejre Kommune
Munkholmbroen


Lejre kommune


Region Sjælland

 

Fra Midtsjællands Folkeblad 8. september 2009:

Hvem er vi i Lejre? - hvad er vores historie?

Allerede fra før Kristendommen i Harald Blåtands tid blev indført som statsreligion, mere eller mindre i alle tilfælde, var landet opdelt i mindre enheder, som var tilknyttet lokale Helligdomme. Med opførelsen af de mange kirker i de efterfølgende år - blev det naturligt, at enhederne fulgte den lokale kirke - og dens menighed. Man kaldte det et sogn.

Sognene igen var så samlet i større enheder - kaldet Herreder. Et herred var et område, med en sådan størrelse, at det var muligt at rekruttere 100 - 120 våbenføre mænd - når det var nødvendigt. Det Herred, som omfattede hovedparten af det der nu er Lejre Kommune - hed Voldborg Herred.

På kortet er det gamle Voldborg Herred markeret med gult - og sognenavnene er sat ind. De grønne sogne, Kornerup, Glim, Herslev og Rorup, er siden er kommet til ved dannelsen af landets kommuner i 1970.

Herredets areal udgjorde i 1951 19.425 ha. Deraf var 14.802 ha landbrugsareal, 80 ha gartnerier og rugtplantager og 2820 ha skov og plantager. I runde tal betyder det at mere end 90 % af arealet blev anvendt af de såkaldt primære erhverv, så det at være en grøn kommune, må siges at have dybe rødder.

På samme tidspunkt var folketallet 10.541, hvilket må siges at afspejle en vis stabilitet. Omkring 1800 boede 6000
mennesker i Herredet. I dag bor der i samme område omkring 28.000 mennesker, men tallene er ikke direkte sammenlignelige, da dannelsen af Kommuner i 1970 - forøgede antallet af sogne med fire.

Lejre 2007

Herred og Sogn

Fra at være et nent kirkeligt anliggende indførtes i 1841 sogneforstanderskaber. Det skete ved lov af 13. august samme år. Her fik sognepræsten, store jordbesiddere og nogle få valgte medlemmer ansvaret for forvaltningen af skole-, fattigvæsen og vejnettet.

I 1867 blev sogneforstanderskaberne afløst af sogneråd. Den lokale sognepræst var automatisk medlem, mens de øvrige 4-9 personer blev valgt af en kreds af sognets mandlige beboere. For at tilhøre denne kreds, krævedes det at han ejede mindst en tønde hartkorn, eller forpagtede en ejendom på mindst 6 tønde land hartkorn, og dertil var mindst 25 år gammel.

I 1958 var der 1368 sogne i Danmark, men frem til 1970 blev antallet reduceret til 275 gennem sammenlægninger.

Amter

Amt eller Amtskommune er en administrativ instans, som blev indført i 1662 og i 2007 afløst af den nye opdeling af Danmark i 5 regioner. Amternes opgave er at tage sig af de opgaver, som kræver et stort befolksningsunderlag. De havde således ansvaret for sygehuse, hospitaler, døgninstitutioner, miljøplanlægning, uddannelses på højere niveau, som gymnasier og HF - samt indvandreundervisning.

De skulle også stå for planlægninger i hele regionen - og være ansvarlige for den offentlige transport. Det sidste som oftest i tæt samarbejde med den enkelte kommune.

Endeligt havde Amterne til opgave, at føre tilsyn med om taget i den enkelte kommune var lovlige - og de var klagemyndighed i en række sager. En folkevalgt amtsborgmester stod i spidsen for Amtet - og dets virke blev finansieret gennem jordværdiskat, amtsskat og forskellige tilskudsordninger.

I 1970 blev amterne, som på det tidspunkt var reduceret til bare 14, nedlagt - og erstattet af 5 regioner.

Kommune

I 1970 gennemførtes den store reform, hvor ca. 1.300 kommuner blev reduceret til 270. Lige siden Middelalderen har der hersket et nærmere bestemt selvstyre i landet. Det som fra 1970 var kendt som kommunen, er den mindste politiske og organisatoriske enhed, men kompetencen har skiftet noget i takt med de forskellige styreformer i landet. Under enevælden blev praktisk talt alt magt taget fra lokalsamfundet, men med indførelsen af Grundloven i 1848 blev rettighederne stadfæstet., og selvom der vedvarende var et statsligt tilsyn - var det grunden til det udstrakte
selvstyre, som kendes i dag.

I nutidens velfærdssamfund spiller kommunerne en hovedrolle. Hovedopgaverne er folkeskoler, børnepasning, ældrepleje, sundhed, socialforsorg, folkeregister, arbejdsmarked, miljø og teknik, redningsberedskab, museer, biblioteker og mange steder også forsyning af el, vand og varme. Finansieringen af kommunerne sker dels ved tilskud fra staten - det såkaldte bloktilskud - og særlige kommunale indkomst- og ejendomsskatter samt eventuelle indtægter fra kommunale virksomheder, f.eks. forsyningsvirksomheder. Ofte har der været administrativ sammenhæng mellem
sogn og kommune, dog ikke ualmindeligt at flere sogne blev slået sammen til en kommune. I 2007 blev antallet af kommuner reduceret fra 270 til 98 som følge af Strukturreformen, og de fik samtidig tilført flere opgaver og mere personale fra amterne og staten.

Valget 2007

I de eksisterende kommuner, Lejre, Bramsnæs og Hvalsø - stod valget mellem at blive slået sammen til det man betegnede som en landkommune - eller man hver især valgte at slutte sig til en større nærliggende by - eksempelvis Roskilde. Folkeafstemningen gav det resultat, at et flertal ønskede sammenlægningen af de 3 kommuner, og dermed en praktisk genetablering af Voldborg Herred med tillæg af et par ekstra sogne.


Frem til 1970

Voldborg Herred
Gershøj sogn
Hyllinge sogn
Ry sogn
Sonnerup Sogn
Sæby Sogn
Lyndby sogn

Hvalsø sogn
Kisserup sogn
Såby sogn
Særløse sogn

Allerslev sogn
Gevninge sogn
Osted sogn

Sømme Herred
Kornerup sogn
Glim sogn
Herslev sogn

Ramse Herred
Rorup sogn

Fra 1970-2007


)
)
)-> Bramsnæs Kommune
)
)
)

)
)-> Hvalsø Kommune
)
)

)
)
)
)
)
)
)-> Lejre Kommune
)
)
)
)

Fra 2007




)
)
)
)
)
)
)-> Lejre Kommune
)
)
)
)
)
)
)
)
)
)





 

Valget fandt sted den 15. november 2005. 1. januar 2006 tiltrådte den nye kommunalbestyrelse, som i 2006 arbejdede parallelt med de 3 gamle kommunalbestyrelser, således at den nye kommunalbestyrelse forberedte den nye kommune, og de gamle kommunalbestyrelser i Lejre, Bramsnæs og Hvalsø administrerede de gamle kommuner i hele 2006. I januar 2007 var den nye Lejre Kommune en realitet. Populært siges det i folkemunde, at Lejre fik navnet - Hvalsø Rådhuset og Bramsnæs borgmesteren.

Robert Dumong

  

 

 


 

 

 



Sidst opdateret 26-Jun-2011