Bramsnæs kommune. Kommuneplan '97. Debatoplæg og beretning.

Har du ideer eller forslag til kommuneplan '97 skal du sende dem til

Bramsnæs kommune
Lyndby Gade 19
Lyndby
4070 Kirke Hyllinge

senest fredag den 30. august 1996.

Kommuneplanen fastlægger de overordnede mål for kommunen.

De centrale emner er,
-hvordan skal kommunens arealer anvendes,
-bebyggelsesforholdene,
-trafik,
-by- og forretningsformål,
-rekreative områder og
-beskyttelsen af arealer og naturressourcer.

Bramsnæs skal have en ny kommuneplan.

Hvad skal der ske i de næste år, når det gælder miljøet, trafIkken, erhvervsudviklingen, og turismen? Og hvilke rammer skal kommunen sætte for kystområderne?
Med dette debatoplæg lægger kommunalbestyrelsen op til diskussion af disse spørgsmål. Der skal tages stilling til spørgsmålene, når Bramsnæs i 1997 skal have en ny kommuneplan.
Du opfordres derfor til at komme med forslag og ideer.

Med debatoplægget giver kommunalbestyrelsen samtidig startskuddet til en række. nye miljøinitiativer. Initiativerne tages, fordi Danmark sammen med 140 andre lande har tilsluttet sig FN's handlingsprogram for en mere fremadrettet miljøindsats. Initiativerne kommer imidlertid kun til at gavne miljøet, hvis kommunens borgere støtter dem aktivt. Aktiv borgerdeltagelse er derfor et nøgleord.

Med venlig hilsen

Carsten Rasmussen.

I dette debatoplæg kan du læse om de områder, hvor der planlægges ændringer i forhold til kommuneplan '93. Du kan også læse om de helt nye områder, der behandles.

Der er borgermøde onsdag den 29. maj 1996 k1. 19.30 i Karleby Forsanilingshus om hovedspørgsmålene for den nye kommuneplan. Efter den 30. august 1996 vil kommunalbestyrelsen vurdere de ideer og forslag, som skal med i kommuneplan '97.

Kommuneplanforslag. Herefter laves et samlet forslag til kommuneplan '97.

Forslaget sendes til offentlig høring i foråret i 1997.

Kommunalbestyrelsen behandler de indkomne forslag og ideer til den endelige plan i efteråret 1997.

Kommuneplan '97 skal revideres igen senest i år 2001.

BORGERNE skal være med til at sikre

MILJØET OG NATURRESSOURCERNE

FN har opfordret alle kommuner til at gøre noget mere for miljøet. Hvordan kan Bramsnæs bidrage ?


Hvad er de største miljøproblemer i Bramsnæs ?
Har du forslag som kan gøre kommunens indkøb mere miljørigtige ?
Har du forslag som andre kan bruge, når de skal spare på energi og vand ?
Har du forslag, som kan spare energi på kommunens institutioner ?
Hvordan kan dit boligområde, din idrætsforening eller din organisation gøre noget for miljøet ?
Kan der gøres mere for at genbruge affaldet ?

En samlet miljøplan.
På FN's konference i Rio de Janeiro i 1992 tilsluttede Danmark sig FN's konvention om miljø og udvikling. Målet er, at der alle steder i verden skal gøres en indsats for miljøet. Derfor opfordrer FN alle lokale myndigheder til at lave en plan for en lokal indsats. Tilsammen skal disse lokaleplaner sikre, at vi kan have et ordentligt miljø i det 21. århundrede. FN's opfordring om :at gøre noget for miljøet gælder lokale myndigheder over alt i verden. Det fælles navn for de lokale planer er AGENDA 21. AGENDA 21 er det engelske ord for "dagsorden for det 21. århundrede".

En lokal Agenda 21.
En lokal Agenda 21 kan ses som den overordnede paraply for alle lokale aktiviteter for miljøet. En lokal Agenda 21 kan f.eks. omfatte aktiviteter som

  • nedbringer varmeforbruget
  • nedbringer vandforbruget
  • reducerer trafikkens miljøgener
  • sikrer grønne områder
  • forbedrer vandkvaliteten i vandløb
  • sikrer variationen i planter og dyrelivet
  • bevarer kulturmiljøer

Aktiv borgerdeltagelse
Agenda 21 bygger på en forudsætning om aktiv borgerdeltagelse. Aktiviteterne under Agenda 21 skal derfor organiseres sådan, at beboere, politikere, foreninger, borgergrupper og andre går sammen om at planlægge og gennemføre de forskellige aktiviteter.

Hvad planlægger kommunen
En overordnet miljøplan. Kommunalbestyrelsen planlægger at tage initiativ til en overordnet miljøplan for Bramsnæs. Forslaget til planen skal laves gennem et samarbejde mellem borgerne, foreningerne og embedsmændene.

Et grønt regnskab for Bramsnæs skal give et samlet billede af, hvordan vi påvirker miljøet: f.eks. hvor mange tungmetaller er der i vores affald, og hvor meget CO2 producerer vi? Forslaget til et grønt regnskab skal laves gennem et samarbejde mellem borgerne, foreningerne og embedsmændene.

Grøn indkøbspolitik. Kommunen påvirker miljøet gennem sine indkøb. Derfor skal der laves et sæt retningslinier for de miljøkrav, som kommunen skal stille, når den køber ind.

Energistyring. Erfaringer fra andre kommuner viser, at en målrettet energiindsats kan føre til store besparelser på kommunens institutioner. Derfor skal der laves en gennemgang af institutionernes tekniske anlæg.

Agenda 21 i skoler og daginstitutioner. Kommunalbestyrelsen vil opfordre skolerne og daginstitutionerne til at igangsætte AGENDA 21-aktiviteter.

Et fælles forum? Kommunalbestyrelsen skal tage stilling til, hvordan der skabes en fælles ramme for AGENDA 21-aktiviterne i Bramsnæs.

Kystområderne _________________________________________ og

Kystområderne skal beskyttes

Folketinget har vedtaget særlige regler for områder, der ligger tæt ved kysten og som skal beskyttes. Offentlighedens adgang til kysten skal sikres og udbygges.

Kommuner med kystområder skal derfor

  • genvurdere sine planer for kystområderne.
  • vurdere mulighederne for at forbedre sommerhusområderne.
  • vurdere kravene til det fremtidige byggeri.

Byzoner i kystområdet skal have bebyggelsesforhold vurderet. Ny bebyggelse skal indpasses, og der skal tages hensyn til bevaringsværdige helheder i bystrukturen og til naturinteresser i de omgivende arealer.

Rammer for bebyggelse

Sommerhusområder.
I sommerhusområderne må bebyggelseshøjden ikke overstige 5 m og bebyggelsesprocenten ikke overstige 10 %. Nye grunde må ikke udstykkes mindre end 1200 m2.

Boligområder
I boligområderne må bebyggelseshøjden ikke overstige 7 m og bebyggelsesprocenten ikke overstige 25 %. Nye grunde må ikke udstykkes under 800 m2.

Skal der være bedre adgang til kysten f.eks. ved, at de private fællesstier gøres offentlige ?

Eller skal der åbnes adgang til kysten for offentligheden over grundejerforeningernes fællesarealer ?

Kan de rekreative muligheder i sommerhusområderne forbedres?

Planer
Lindegården i Ejby. Området udlægges til ca. 21 enfamiliehuse.

Gershøjvænge i Gershøj. Området er udlagt til ca. 21 tæt-lave boliger.

Sommerbusområderne vest for Ejby. Disse 2 områder overgår til helårsområder.

Vest for sommerbusområderne Åsvinget/Kyndeløse Sydmark er der planlagt en campingplads.

Anløbspladser for både. Ved Isefjorden og Roskilde fjord anlægges der flere anløbspladser for både.

Fjordstier. Langs Isefjorden og .Roskilde fjord anlægges der stier.

Trudsholm. Bygninger og voldsted udlægges til besøgscenter.

__________________________________________________ Turisme

Fjordstierne skal føre turisten til oplevelser af natur, kultur, miljø og historie

Nuværende mål for turismen i Bramsnæs
Bramsnæs kommune samarbejder med Roskilde-egnens Turistråd og om Fjordsti-projektet.
Bramsnæs kommune skal være en attraktiv turistkommune. Vi satser på familievenlige og engagerende tilbud for turister og kommunens borgere. Her tænkes på de rekreative udflugtsområder, tilbud fra idrætsforeningerne, campingpladserne, bademulighederne og bondegårdsferie m.m.

Det er intentionen i planloven, at offentligheden skal have adgang til kysterne flere steder. Udover skovene, de offentlige badesteder og havnene er der ikke mange steder, man kan komme til Isejorden og Roskilde fjord.

Kyststrækningerne ud til Roskilde fjord og Isefjorden.
Bramsnæs kommune har ca. 24 km kyst med et varieret landskab.

Isefjorden
En stor del af kystlandskabet ud til Isefjorden er fredet.
I syd danner Elverdamsåen og strandengene på Egernæs med Ordrupskoven i baggrunden grænse til Tølløse kommune i Vestsjællands amt. Videre op ad kysten ser man ind på Strandgårdens marker i Englerup mellem sommerhusene i Indelukket.
Derefter kommer Strandskoven ved Munkholmbroen og Garveriskoven, halvøen Bramsnæs, Dejligheden ved Krabbeslund og det rekreative udflugtsområde syd for Ejby. Disse er enestående naturoplevelser.
I sommerhusområdet Ejby Strand er der mange helårshuse på forholdsvis store grunde ud til kysten. Ejby havn er en gammel fiskerihavn og fungerer også som lystbådehavn for mindre både. Derefter ses de høje skrænter på Hedegården, Ejby Adal med Ejby Å i bunden, igen høje skrænter udfor sommerhusene i Kyndeløse Sydmark og videre til Kyndeløse Nordmark. Ved Vellerup Vig med Egholmskoven flader landskabet ud. Vejlemølle A i bunden af vigen danner grænsen til Skibby kommune i Frederiksborg amt.

Roskilde fjord
Mod nord danner Hønepilsgrøften grænse til Skibby kommune i Frederiksborg amt. Flade marker på Krabbesholm ligger nord for Gershøj by. Gershøj havn er en fiskeri- og lystbådehavn, som kan udbygges. Ud for det rekreative område og sommerhusene i Sæby er der flade strandenge med sivbevoksning. Grundene langs Lyndby Strand ligger helt ud til kystens smalle sivkant. Lyndby havn er en lystbådehavn. Ud for sommerhusene på Hejrevej og Fjordvej er stranden sivbevokset hele vejen ned til Blegrenden, som løber i kommunegrænsen til Lejre kommune i Roskilde amt.

 

Hvilke mål for turisme skal Bramsnæs have ?

Skal der være campingplads øst for sommerhusområderne i Ejby/Kyndeløse ?

Skal ridning tillades langs de offentlige stier ?

Og skal kommunen skyde penge i nye ridestier ?

Skal badefacillteterne være mere attraktive ?

Skal Bramsnæs have en golfbane og i givet fald hvor ?

Er udbuddet for turisterne stort nok ?

Hvordan kører trafikken ??

Bedre trafiksikkerhed og færre miljøgener

Bramsnæs er med sin beliggenhed midt på Sjælland mellem fjordene et gennemfartsområde præget af stærk trafik, pendlertrafik og stærk trafik til og fra sommerhusene.

Det er især Elverdamsvej, Munkholmvej, Hornsherredvej og Karlebyvej, som er hårdt belastede. Og der er intet der tyder på, at denne trafik omlægges eller ophører.

Byerne ved disse veje er meget generet af denne stærke trafik, som også medfører miljømæssige gener. F.eks. er der megen trafikstøj og luftforurening.

Det er svært at færdes på tværs af vejene.I Lyndby by er plejehjem og ældreboliger placeret på den ene side og købmand på den anden.
Sæby by bliver delt i to dele af den gennemgående Hornsherredvej, og i Ejby er skole, hal, plejehjem og ældreboliger placeret på den ene side af Elverdamsvej og den bymæssige bebyggelse på den anden. Dette skaber store problemer.

Dette er lavet:

  • sti fra Englerup til Sonnecup skole,
  • sti fra Englecup til Langtvedrydset,
  • hastighedsdæmpende foranstaltninger i 7 byer,
  • støjskærm langs motorvej udfor Møllegårdens grundejerforening i Kirke Sonnerup.

Gamle forslag:

  • sti fra Lille Karleby til Lyndby,
  • sti på den vestligste ende af Ordrupvej,
  • sti fra Sæby-Gershøj skole til Biltris,
  • sti langs Munkholmvej,
  • hastighedsdæmpende foranstaltninger på belastede strækninger, Vintappervejs gennemførelse til Munkholmvej,
  • parkeringspladser til de store lastbiler,
  • mere beplantning langs vore veje.

Skal bolig- og sommerhusområder friholdes for lastbilparkering ?

Hvor skal der laves særlige parkeringspladser for lastbiler ?

Hvor skal der laves cykelstier ?

Hvordan kan den kollektive trafik forbedres ?

Er forholdene gode nok for de bløde trafikanter ?

Hvordan kan støjgenerne minimeres ?

Skal der laves parkeringsplader for pendlere ved tilkørselsvejene til motorvejen ?


En dæmpning af trafikken på de mindre veje er nødvendig.
Mange kommune- og private veje er stærkt trafikerede. Kommunen arbejder på at få flyttet trafikken ud på de overordnede veje i samarbejde med de respektive grundejerforeninger, bylaug og med politiet. Dette kan f.eks. gøres ved at etablere fartdæmpende foranstaltninger og ved en bedre skiltning. Plantning af vejtræer er også med til at dæmpe farten og til at øge trafiksikkerheden.

Hvordan skal erhvervslivet udvikle sig?

Og hvad skal kommunen gøre for erhvervsudviklingen ?

Skal der laves et nyt erhvervsområde ?

Service, landbrug og pendling.
Mere end halvdelen af virksomhederne i Bramsnæs er servicevirksomheder. Landbruget udgør ca. en fjerdedel. Den øvrige del er bygge-, anlægs- og fremstillingsvirksomheder. I alt er der godt 2.000 arbejdspladser i kommunen. Ca. 1.450 beboere har deres arbejde i kommunen, mens godt 3.360 har deres arbejde uden for kommunen. Knap 600 beboere fra andre kommuner rejser til Bramsnæs for at arbejde.

Flere arbejdspladser og mere pendling.
Set over de sidste 10 år er der blevet flere arbejdspladser i Bramsnæs. Der er også flere beskæftigede end for l0 år siden. Stigningen i beskæftigelsen er bl.a. kommet, fordi der har været vækst i virksomhederne. Stigningen er også kommet, fordi flere beboere i dag pendler til og fra arbejde i området ind mod Roskilde og København. Over de sidste l0 år er antallet af beboere med arbejde uden for kommunen steget med godt 1000.

Udviklingstendenser.
Udviklingen inden for de forskellige erhverv vil betyde, at der bliver færre arbejdspladser i Bramsnæs. Alligevel vil antallet af beskæftigede stige. Flere vil nemlig få arbejde uden for kommunen. I løbet af de næste 10 år forventes antallet af beboere med arbejde uden for kommunen at stige med ca. 700.

Skal Bramsnæs have et nyt erhvervsområde ved motorvejen ?

Hvordan skal erhvervsmuligheerne i Bramsnæs markedsføres ?

Skal der gøres en særlig indsats for Kr. Hyllinge som erhvervs- og handelscenter ?

Skal Bramsnæs satse mere på et erhvervspolitisk samarbejde med andre kommuner ?

Hvilke mål skal Bramsnæs have for erhvervsudviklingen ?

Planer og aktiviteter.
Et nyt erhvervsområde. Bramsnæs har foreslået Roskilde amt, at der bliver mulighed for at udlægge et område ved motorvejen til erhverv.

Regionale erhvervsaktiviteter. Bramsnæs deltager i et fælles erhvervs- udviklingsprogram for Bramsnæs, Lejre, Hvalsø, Ramsø og Skovbo. Programmet sætter bl.a. fokus på de lokale bysamfund og samarbejdet mellem virksomhederne. Udviklingsmulighederne skal kortlægges. Kortlægningen er en del af grundlaget for at vurdere Bramsnæs nuværende erhvervspolitik.

Øvrige emner

Staten, amtet og Bramsnæs har også ANDRE PLANER blandt andet om KOLLEKTIV TRAFIK OG VANDLØBSRESTAURERING M.M.

Kollektiv trafik:
HT og DSB skal i samarbejde lave en samlet plan for den kollektive trafik. Planen angiver retningslinier for anlæg, linieføring, kørselsomfang og køreplanlægning for den trafik, der udføres som almindelig rutekørsel med bus og tog, der alene betjener Hovedstadsområdet.

Trafiknettet består af:
Det regionale net, som anvendes til lange rejser i regionen, og det lokale net, som anvendes i de enkelte lokalområder, og som giver forbindelse fra lokalområderne til det regionale net. I landområder gælder generelt, at bysamfund med under 200 indbyggere ikke kan forvente selvstændig kollektiv trafikbetjening. HT indhenter hvert år forslag fra kommunalbestyrelsen til køreplanændringer. Forslag til ændringer bliver behandlet i henhold til retningslinierne i Kollektiv trafikplan 1993.

Siden 1993: Siden vedtagelse af kommuneplan '93 er der vedtaget 2 tillæg til kommuneplanen og 6 nye lokalplaner.

Vandløbsrestaurering : Med udgangen af juni 1996 er der udarbejdet nye vandløbsregu-

lativer for alle offentlige vandløb i kommunen. Hermed er der taget hensyn til vandløbet med skånsom vedligeholdelse og fastlæggelse af 2 meter bræmmer. Det næste skridt er restaurering, hvor vandløbets fysiske form skal ændres: Vandløbet skal have både sving og dybe og lave områder. Bunden skal veksle mellem grus, sten, sand og mudder. Der skal være steder med planter og steder uden vegetation. Herudover kan det nogle steder være nødvendigt med beplantning langs bredden for at skabe skygge i vandet.
Det bør overvejes at åbne udvalgte rørlagte strækninger, så vandløbet kan opnå sin målsætning og samtidig øge den landskabelige værdi.

Blå Flag:
Blå Flag er et særligt kvalitetsstempel, som både badestrande og lystbådehavne kan opnå. Der står en europæisk kampagne bag. I Danmark administrerer Friluftstådet denne kampagne.

Formålet med Blå Flag er, dels at oplyse om hav- og kystmiljøet og dets betydning for mennesker, dels at stimulere og belønne initiativer, der forbedrer havmiljøet og det kystnære miljø.

For at blive belønnet med Blå Flag skal stranden eller havnen opfylde nogle kriterier om vandkvalitet og strand/havnekvalitet, ligesom der skal være undervisning og information.

De offentlige badestrande ved Nagels Rende og ved Gershøj Havn er mulige steder at forsøge at opnå Blå Flag.



Sidst opdateret 26-Jul-2004